Lunta Bergenissä?!

wp_20160120_003

Hyvät lukijani! Pahoittelen, että olen viimeisen kuukauden aikana viettänyt hiljaiseloa. Tämä ei suinkaan johdu siitä, että joululoma olisi venynyt rokulipäiville, vaan siitä että kirjoitan parhaillani väitöskirjani yhteenvetoa ja tunnen valtavaa syyllisyyttä silloin kun en ole tuskailemassa tuon nimenomaisen tekstin äärellä. Mutta iloksenne ilmoitettakoon, että tänään pidän pienen bloginkirjoitustuokion, ja kerron mitä tapahtuu kun Bergenissä sataa lunta.

Jos Suomessa talvi yllättää autoilijat joka ikinen vuosi, niin Bergenissä lumi yllättää kaikki mahdolliset liikkujat joka talvi. Lumisia päiviä ei yleensä ole ainakaan kovin montaa putkeen. Mutta kun sade muuttuu pyryksi ja ilma pakastuu, tietävät bergeniläiset, että seuraavana aamuna on syytä lähteä aikaisin liikkeelle, mikäli mielii jonnekin ehtiä. Joukkoliikenne on aina taatusti sekaisin lumisina päivinä, joten ihmiset lähtevät liikkeelle omilla autoillaan – mikä ei tietenkään yhtään helpota kaaosta.

Myös jalankulkijat saavat pärjätä miten kuten, sillä vain päätiet aurataan ja suolataan. Kävelyteille keskustan ulkopuolella ei välttämättä tehdä yhtikäs mitään! Siinä saa sitten kunnon hyötyliikuntaa, kun autotieltä on levinnyt suolaa lumimassan joukkoon, ja kävelytien lumesta on tullut harmaata muhjua, joka luistaa kengän alla. Se myös pilaa kaikki nahkaiset kengät. Ja kun tämä muhju ensin hieman sulaa ja sitten taas jäätyy uudelleen, niin tietäähän sen miten siinä käy. Erityisesti jyrkissä mäissä tämä liukkaus takaa varmaa Hauskat kotivideot -materiaalia! Vaikka Suomessa asuessani kärsin keväisin katupölystä, niin voisi tuolle jäätikölle edes muutaman hiekanmurusen heittää…

20170117_133827

 

Kylmällä ilmalla on myös syytä kaivaa öljypatterit esille kellarista, sillä sähköpattereita ei kovin monessa kodissa ole, eikä kovin kylminä päivinä saa laittaa takkaan tulia Bergenin huonon ilmanlaadun takia. (Tosin tästä kaupunki lähettää etukäteen tiedotustekstiviestin asukkailleen.) Myös autolla ajaminen keskusta-alueella voi olla kokonaan kielletty joka toiselta autokuskilta (ks. Datokjøring-säännöt), mikäli ilma seisoo pakkasen takia niin, että saastemittarit menevät punaiselle (tästä tiedotetaan myös tekstiviestein).

Kaikesta huolimatta on Bergen uskomattoman upea saadessaan lumivaipan ylleen, vai mitä tuumitte? Nyt kun ikkunasta näkyy jälleen pelkkää harmaata, ja kaikki lumi on jo sulanut pois, niin ottaisin kyllä mieluummin sateen lumena – ja suomalaiset tekemään lumityöt!

wp_20160228_002-1

2 kommenttia artikkeliin ”Lunta Bergenissä?!

  1. Sinun mietteesi kulttuuri eroista ovat ollet tosi mukavia lukea. Odottelen edelleen uusia ajatuksia norjalaisten erilaisuudesta tai jostan muusta kivasta aiheesta.

    Tykkää

    1. Hei Seppo! Lämmin kiitos palautteestasi! Olen ollut aikeissa palata bloggaamisen pariin pitkän tauon jälkeen, joten ehkä on aika taas alkaa kirjoittaa blogia. Kiitos juttuvinkeistä, niitä saa lähettää jatkossakin! AInakin norjalaisesta työelämästä ajattelin kirjoittaa lähiaikoina…

      Tykkää

Jätä kommentti