Norjalainen joulupöytä

wp_20141225_017
Norjalais-suomalainen joulupöytä. Etualalla oikealla pinnekjøttiä ja vasemmalla ribbeä.

Joulu lähestyy! Ennen kuin arvaammekaan, on taas aika viettää sitä rakkaiden seurassa – kamalassa ähkyssä! Mitäpäs jos tänä vuonna kattaisit joulupöytään norjalaisia jouluruokia? Toisaalta ymmärrän kyllä, jos allaolevan listan luettuasi haluat pitäytyä kinkussa ja laatikoissa… Tässä joka tapauksessa joulupöydän suosikit vuonomaasta:

Pinnekjøtt

Jo pikkujoulujen (julebord) aikaan ravintoloista kantautuva pinnekjøtin eli ”keppilihan” tuoksu saa jotkut fiilistelemään joulua ja toiset kakomaan. Suolattu ja kuivattu, rasvainen lampaanliha kun haisee melkoisen härskille jo siinä vaiheessa, kun luisia kylkipalasia liotetaan ensin huoneenlämpöisessä vedessä reilun vuorokauden verran. Tämän jälkeen otetaan esille jättiläiskattila, jonka pohjalle laitetaan pitkulaisia puupalikoita – jenga-palikatkin varmasti kelpaavat tähän tarkoitukseen. Kylkipalat ladotaan ilmavasti palikoiden päälle, ja pohjalle laitetaan vettä niin että palikat peittyvät. Sitten höyrytellään hiljakseen kolmisen tuntia, kunnes koko kämppä haisee vanhalle lampaanlihalle!

Kålrabistappe

Kålrabi– eli kålrotstappe on ehdoton seuralainen pinnekjøtille, sillä suolainen lampaanliha tarvitsee jotain pehmeää ja makeaa mennäkseen alas seurakseen. Valmistus menee suurin piirtein näin: tee perunamuussi, mutta korvaa peruna lantulla. Mausta muskottipähkinällä.

Ribbe

Ribbe eli porsaankylki on Norjan versio joulukinkusta. Hyvin rasvainen versio. Suola ja pippuri hierotaan pintaan, ja lihan annetaan maustua pari–kolme vuorokautta jääkaapissa. Ribbeä paistetaan ensin peitettynä vesipedillä n. 45 minuuttia, sitten tunnin–pari ilman foliota, ja sen jälkeen käännetään uunin napit kaakkoon ja pinnan annetaan ruskistua rapeaksi. Lihasta tulee maukasta, mutta en suosittele ruokalajia kenellekään, jota ällöttävät paksut läskipalaset lihan ympärillä, saati sellaisille, joilla ei välipäivinä (i romjulen) ole aikaa jynssätä uuniaan puhtaaksi!

Rosenkål

Ruusukaali on myös Norjassa suosittu joulupöydän lisuke. Sain viime jouluna jopa vannoutuneen ruusukaalien vihaajan syömään niitä, kun keittämisen sijaan paistoin ruusukaalin puolikkaita pannulla pekonin kanssa. Suosittelen!

Lutefisk

Ah, tuo joulupöydän inhokki, lipeäkala! Norjassa lipeäkalaa syödään keitettyjen perunoiden, rapeaksi paistetun pekonin, hernemuhennoksen (ertestuing) ja valkokastikkeen kera. Kun tutisevan kalakasan peittää näillä aineksilla, tulee siitä itse asiassa ihan mukiinmenevän makuista. Mutta ei se kyllä kalaa enää muistuta.

 Medisterkaker

Medisterkaker eli suoraan käännettynä ”meetwurstikakut” ovat joulun suuri huijaus. Ruokakaupat käärivät hyvät katteet siitä, että voivat sekoittaa hitusen naudan jauhelihaa porsaan jauhelihaan, ja myydä tätä sekoitusta medisterdeig’nä. Käytännössä nämä ovaalinmuotoiset pullerot ovat miedosti maustettuja possunlihapullia, jotka paistetaan (tai lämmitetään) paistinpannulla. Useimmat kaiketi ostavat medisterkakensa ja joulumakkaransa valmiina.

 Surkål

Kaali-teema jatkuu joulupöydän lisukkeissa. Hapankaalia tarjoillaan sekä punakaalista että valkokaalista tehtyinä versioina. Kumpaakin saa kaupoista valmiina, riittää kun heittää pussit uuniin tai perunakattilaan lämpiämään. Norjalainen hapankaali on ennemminkin makeaa kuin hapanta, mutta sopii hyvin rasvaisten ja suolaisten herkkujen kylkeen.

Riskrem

Riskrem eli riisivanukas valmistetaan sekoittamalla riisipuuroon kermavaahtoa. Jälkiruoka tarjoillaan punaisen kastikkeen kanssa, joka on itse asiassa vain suurustettua marjamehua. Myös Norjassa riisivanukkaan joukkoon piilotetaan manteli; sen löytäjä saa palkaksi marsipaanipossun!

Marsipanbrød

Maitosuklaalla kuorrutetut marsipaanipossut (marsipangriser) tulevat kauppoihin jo marraskuun alussa; aikuisten maustettuja marsipaanitankoja (marsipanbrød) saa ostettua ruokakaupoista ympäri vuoden. Mainitsinko muuten, että suklaa ja makeiset ovat tuhottoman kalliita Norjassa? Neljä pientä marsipaanitankoa pussissa voi maksaa yli kahdeksan euroa!

Kransekake

Kransekake on perinteinen, norjalaisen pitopöydän silmänilo, jota tarjoillaan jouluna, pääsiäisenä ja perhejuhlissa. Kransekaken valmistus on melko yksinkertaista, ja valmis kranssikakku koristellaan näyttävästi makeisin ja Norjan lipuin. Vaikka et ihan maailman korkeinta kranssikakkua leipoisikaan, niin kannattaa kokeilla tänä jouluna piparkakkutalon sijaan – tai kaveriksi – kranssikakkua. Joululahjaksi annan siihen reseptin (alla).

Hyvää joulua – God jul!

wp_20151217_004

 

 

Kransekake

500 g siivilöityjä mantelijauhoja

500 g siivilöityä tomusokeria

4 munanvalkuaista

1 tl manteliesanssia

mannasuurimoita (tai siivilään jääneet mantelinmuruset)

Kuorrutteeseen: 1 munanvalkuainen, n. 200 g tomusokeria, pari tippaa rommi(esanssi)a tai sitruunamehua

  1. Sekoita mantelijauhot ja tomusokeri keskenään, lisää munanvalkuaiset ja manteliesanssi ja sekoita. Laita taikina jääkaappiin tekeytymään.
  2. Vuoraa useita peltejä leivinpaperilla. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  3. Jauhota työpöytä mannasuurimoilla ja muovaa taikinasta sormenpaksuisia pötköjä. Tee jokaisesta pötköstä pari senttimetriä pidempi kuin edellinen, ja muovaile pötköistä rinkuloita suoraan leivinpaperille. Jätä hyvin tilaa renkaiden ympärille, koska ne leviävät jonkin verran. (Norjalaiset käyttävät paistamiseen erityisiä kranssirenkaita, jolloin muotoilu on helpompaa.)
  4. Paista renkaita 8–10 minuuttia kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Anna jäähtyä.
  5. Valmista kuorrute sekoittamalla munanvalkuaiseen tomusokeria, kunnes seos on jäntevää. Mausta kuorrute. Koristele renkaat yksitellen ja kokoa niistä torni käyttäen kuorrutetta liimana. Viimeistele lipuin ja karamellein.

Yksi kommentti artikkeliin ”Norjalainen joulupöytä

Jätä kommentti